Molia
  • Regn: Animalia
  • Încrengătură: Arthropoda
  • Clasă: Insecta
  • Ordin: Lepidoptera
  • (neclasificat): Heterocera

Molia are două perechi de aripi membranoase bine dezvoltate, cu câteva nervuri transversale, acoperite de solzi laţi; piese bucale servind, în general, la supt; metamorfoză completă, cu stadii de ou, larvă, nimfă (crisalidă) şi de adult; larvele au în general opt perechi de membre.

Moliile pot fi întâlnite într-o mare varietate de produse depozitate. Anumite specii sunt asociate materiilor de origine vegetală, la care ele se pot adapta cu diferite grade de specificitate, în timp ce altele sunt asociate materiilor de origine animală şi, în special, textilelor.

Specii de molii:

  • Molia de cacao (Molia grânelor), molia de tutun (Ephestia Elutella)

Anvergura aripilor: 12 mm; aripile superioare sunt bine definite, cu un ciucure exterior mai degrabă sinuos pe o culoare de fond galben-ocru / deschis-gri.

  • Molia stafidelor sau a migdalelor, Molia fructelor exotice (Ephestia cautella)

Anvergura aripilor: de la 12 până la 18 mm; aripile superioare de culoare ternă, gri-maro; fâşie interioară rectilinie şi închisă, cu o fâşie lată, deschisă, de-a lungul marginii interioare, cu o panglică la exterior închisă la culoare.

  • Molia cenuşie a făinii (Ephestia kuehniella)

Anvergura aripilor: între 20 şi 25 mm; aripile superioare cu o fâşie interioară oblică şi neregulată, pestriţată sau striată; absenţa fâşiei deschise de-a lungul extremităţii interioare; panglică exterioară închisă.

  • Molia fructelor uscate, Molia indiană a făinii ( Plodia interpunctella)

Anvergura aripilor: de la 10 până la 15 mm; aripile superioare cu o treime din partea interioară de culoare deschisă, galben-ocru deschis spre galben; restul aripilor este de culoarea bronzului.

  • Molia orezului (Corcyra cephalonica)

Anvergura aripilor: de la 15 până la 25 de mm; aripile superioare de culoare deschisă uniformă, maro-galben-ocru deschis; fără semne distinctive, deşi nervurile pot fi ceva mai închise.

  • Molia seminţelor (molia maronie de casă) (Hofmannophila pseudospretella)

Anvergura aripilor: de la 15 până la 25 mm; aripile superioare de culoare închisă, de la galben-ocru deschis la maro; cu pete negre sau maronii.

  • Molia de casa alba (Endrosis sarcitrella)

Anvergura aripilor: de la 15 până la 25 mm; aripile superioare de culoare galben-ocru deschis, pătate cu maro; asemănătoare moliei seminţelor, dar se diferenţiază prin solzii albi de pe cap şi de pe torace.

  • Molia de haine (Tineola bisselliella)

Anvergura aripilor: de la 10 până la 15 mm; aripile superioare de culoare deschisă, de la galben-ocru deschis spre ocru, fără semne distinctive.

Metoda şi calendarul măsurilor de control al moliilor depinde de speciile implicate. Larvele sunt adesea greu de prins deoarece se ascund în alimente sau în structura clădirilor şi nu sunt vizibile decât atunci când migrează.

Evaluarea contaminărilor

Capcanele adezive sunt folosite pentru a atrage moliile ce contaminează produsele depozitate. Capsulele capcană ce conţin un feromon sunt puse pe o suprafaţa lipicioasă parţial protejată, pe care se lipesc moliile. Capcana este apoi suspendată la 2-3 m deasupra solului. Eficienţa acesteia este maximă în locurile unde nu este praf. În caz contrar, pot fi folosite capcanele în formă de pâlnie. Acestea sunt, în general, construite din plastic şi conţin un sistem de pâlnie desfundată pe o cameră de prindere în care moliile sunt atrase şi omorâte cu ajutorul unei benzi toxice, a apei sau a detergentului. Aceste capcane sunt echipate cu o momeală pe bază de feromon şi sunt folosite, în special, în locurile cu praf. Capcanele cele mai simple sunt alcătuite dintr-o cuvă cu apă ce conţine puţin detergent.

În cazul moliilor domestice şi al moliilor de haine, ţesăturile trebuie să fie verificate regulat şi curăţate locurile de reproducere secundare, precum cuiburile de păsări, fiind eliminate în măsura în care este posibil. Aceste insecte preferă să-şi procure hrana din ţesăturile murdare mai mult decât din ţesăturile curate.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.