Niciun produs în coș.
Plosnitele de pat sunt paraziți ai pielii care trăiesc în interiorul sau în apropierea paturilor și se hrănesc cu sânge în timpul nopții. Cea mai obișnuită specie de plosnita este Cimex Lectularius. Plosnita de pat rămâne în aceeași cameră atât timp cât există o alimentare constantă a sângelui. Aceștia pot supraviețui câțiva ani fără hrană, dar în mod normal mănâncă în fiecare săptămână, dacă gazda umană este prezentă.
Plosnitele sunt plate și se pot ascunde cu ușurință în perete sau sub saltea. Adulții au lățimea de 1-3 mm și lungimea de 4-5 mm si nu au aripi. Ele penetrează pielea cu două tuburi goale. Unul este pentru a bea sânge, în timp ce celălalt injectează anticoagulante și anestezice. După ce s-a hrănit câteva minute se întoarce în ascunzătoare.
Semnele de mușcături pot dura până la o săptămână, în funcție de sensibilitatea pielei gazdei. Muscaturile sunt consecvente sau într-o aglomerare. O plosnita poate lăsa mai multe pete roșii, dacă trebuie sa muste de mai multe ori pentru a găsi o venă de sânge. De asemenea, mușcă de multe ori, dacă este întreruptă de o atingere sau mișcare. În cazul în care plosnita nu este deranjata, poate exista doar un singur punct roșu. Petele rosii pot fi găsite oriunde pe corp. În cazul în care mușcăturile sunt gasite intotdeauana într-o anumită zonă, ascunzătoarea ar putea deveni mai ușor de găsit.
Insecticidele sunt eficiente împotriva patogenilor adulți, dar fără putere împotriva ouălor. Tratamentul preferat pentru un apartament este utilizarea căldurii. Metoda de incalzire este eficiente impotriva plosnitelor si in conditii de siguranta pentru mobilier delicat. Temperatură ridicată de cel puțin 45 ° C este aplicată în zonele cu probleme. Tratarea cu alte metode este eficientă, în cazul în care plosnitele sunt în interiorul obiectelor detașabile, cum ar fi saltelele. În plus față de căldură, înghețarea la câteva zile la -20 ° C omoară majoritatea paraziților. Cel mai bun tratament pentru un om este să stai departe de ploșnițe. Dacă plosnitele nu pot fi ucise, există câteva modalități de a le ține departe. Bandă adezivă pe două fețe poate fi aplicată la picioarele patului pentru a împiedica plosnitele să ajunga in pat. Mutarea din casă este cea mai bună metodă atât timp cât mobilierul și alte obiecte sunt tratate cu căldură sau îngheț. O vacanță temporară nu este suficient de lungă pentru că plosnita poate supraviețui ani fără a mânca.
Plosnita se hraneste in timpul noptii. Hrana sa preferata este sangele uman; nu refuza nici sangele animal. In anotimpul cald suge sange la fiecare doua zile, iar cand temperaturile scad, o data pe saptamana. Acest proces de suctiune dureaza 5-10 minute. Plosnita cauta suprafata adecvata suctiunii de sange cu ajutorul organului aflat in capatul ventuzei.
Locurile de suctiune preferate sunt gleznele, gatul si zona incheieturii. Mancarimea apare dupa cateva ore. Natura sa o obliga sa se stabileasca intr-un anumit loc si atata timp cat are toate conditiile necesare unei alimentatii regulate, cu greu va parasi zona.
In ciuda faptului ca plosnita se hraneste cu sangele uman, aceasta insecta nu transmite boli de la o persoana la alta. Cele mai comune afectiuni intalnite sunt stres, insomnie si anxietate. Evita lumina. In timpul zilei se ascunde in locuri intunecate, ferite de vant si zgomote, ca de exemplu diferite crapaturi, curburi, sparturi inguste, unde spatele si burta intra in contact direct cu peretele ascunzatorii.
Ascunzatorile sunt foarte variate. Ii place sa se deplaseze in directii ascendente; de aceea, deseori, o intalnim in zona ramelor foto, ale baldachinelor si ale candelabrelor sau in crapaturile dintre pereti.
De asemenea, se simte foarte bine si in tapiseria patului sau in preajma obiectelor de mobilier tapitate, dar si intre carti sau haine. Organele senzoriale nu sunt bine dezvoltate. Nu ii plac locurile umede sau cu aburi.
Plosnita se inmulteste din cale afara. Femeia depune si 50 de oua mici, ca lindinele, din care pana la doua saptamani a si iesit puiul; acesta are nevoie sa naparleasca de cateva ori, inainte de a se inmulti. De aceea in cuibarele de plosnite, se gasesc numeroase piei si putine plosnite.
Specii de plosnita: