Niciun produs în coș.
Puricii sunt niște insecte (1.5 – 3.3 mm lungime) foarte agile, de obicei de culoare închisă (de exemplu, puricii de pisică sunt colorați într-o nuanță de roșu-brun sau maroniu). Aceste insecte sunt lipsite de aripi, cu aparatul bucal de formă tubulară, adaptat la hrănirea cu sânge de la gazdele lor.
Puricii pot trăi timp de aproximativ 100 de zile, timp în care femelele produc 400-500 de urmasi. Puricii se transportă pe rozătoare și pe alte mamifere și, de obicei, rămân pe gazdele lor în orice moment. Acești dăunători folosesc picioarele lor puternice pentru a sări la o înălțime de 20 cm pe verticală, de 150 de ori înălțimea lor. Dacă oamenii ar putea face acest lucru, puteau sări peste zgârie-nori.
Ouăle de purici sunt de aproximativ 0,5 mm lungime, ovale, de culoare albă, sunt așezate în blană, pene ale gazdei, în cuiburi sau în așternut. Patru până la opt ouă sunt depuse după fiecare masă de sânge și o singură femeie poate produce 800-1000 de ouă în timpul vieții, care poate dura până la doi ani. Ouăle eclozeaza în aproximativ o săptămână pentru a da larve lungi de 1,5 mm, albe și fără fire. Acestea se disting printr-un cap identificabil, de obicei maroniu, fără ochi; fălci adaptate pentru mușcături; trei segmente toracice și zece segmente abdominale, toate dotate cu peri. Larvele se dezvoltă în locuri întunecoase și umede, cum ar fi așternuturile de animale și puful covoarelor, și se hrănesc cu reziduuri organice și excremente de purici adulti.
Puricii infesteaza atât animalele de casă, cât și animalele sălbatice. Ei pot fi găsiti și pe pantofi, pantaloni sau pături, care pot transfera puricii în medii noi.
Puricii adulti trăiesc exclusiv ca paraziți ai animalelor gazda, în special mamifere, deși păsările pot fi, de asemenea, atacate. Deși prezintă un anumit grad de preferință pentru gazdă, puricii nu sunt în nici un caz specifici si se vor gasi si pe alte gazde in absența gazdei preferate. Puricii de pisică sunt responsabili pentru numeroase infestări cu purici, restul fiind atribuit unei varietăți de specii de păsări și animale. Puricii pot fi vectori ai bolilor sau pot transmite viermi paraziți. Cea mai gravă infecție pe care o pot răspândi este ciuma bubonică, transmisă omului prin purice de rozătoare (Xenopsylla cheopis) care poartă bacilul cauzal de la șobolanii infectați.
Amenințări
Puricii sunt cei mai comuni transmitatori ai ciumei rare. Ei transmit la om boli bacteriene, tifos, prin intermediul șobolanilor infectați. Saliva lor poate determina dermatita alergica la animalele de companie, de asemenea au fost raportate ca provocand reactii alergice similare la om. Puricii pot, de asemenea, să transfere viermi și să provoace anemie la animalele de companie, motiv pentru care gestionarea activă a puricilor este o componentă importantă a îngrijirii animalelor de companie. Muscaturile de purice provoacă durere si mancarime.
Proprietarii de case trebuie să curețe și să aspire frecvent pentru a ajuta la eliminarea populațiilor de purici și pentru a preveni depunerea ouălelor. De asemenea, este necesar să păstrați peluza îngrijită pentru a evita aparitia rozătoarelor. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa-i tina in lesă atunci când se află afară, spalandu-și si îngrijindu-si în mod regulat animalele de companie, sa viziteze anual un medic veterinar. Dacă bănuiți că există o infestare cu purici, este important să chemati un profesionist in domeniul controlului daunatorilor.
Specii de purici:
Ii intalnim în special la membrii familiei Felidae, câini, alte animale și om; găsite în special în paturile gazdelor. Multe infestări în spații comerciale și instituționale provin de la pisici sălbatice.
Ii intalnim in special la membrii familiei Canidae, de asemenea pe animale domestice și om; găsite în special în paturile gazdelor.
Ii intalnim mai ales la om in dormitor, dar ii putem intalni, de asemenea la porci, arici, etc.