Acarieni (Acari)
  • Regn: Animalia
  • Încrengătură: Arthropoda
  • Subîncrengătură: Chelicerata
  • Clasă: Arachnida
  • Subclasă:

Acarienii sunt insecte mici, uneori microscopice, înrudite cu păianjenii, care trăiesc în praful din casă şi se hrănesc, la fel ca ţânţarii, cu sângele oamenilor şi al animalelor, dar şi cu celulele moarte de piele şi fire de păr căzute. Mediile propice de dezvoltare a creaturilor sunt în general locurile calde (peste 20 de grade Celsius) şi umede (peste 50% umiditate), precum aşternuturile, mochetele, perdelele şi draperiile, dar şi valizele sau coşul de gunoi cu hârtii. Astfel, o casă plină de mobilier, în care trăiesc mai multe persoane şi animale de companie este locul ideal pentru dezvoltarea acestor paraziţi. Praful din casă, principalul pericol Noaptea, oamenii devin „ţinta” acarienilor, fără să-şi dea seama. Iniţial, înţepătura acestor microorganisme nu se simte, întrucât injectează în corp o substanţă cu efect anestezic şi anticoagulant care le permite „să soarbă” în voie sânge. Abia dimineaţă se pot observa înţepăturile şi petele roşii în linie, pe braţe sau în zona umerilor, adesea însoţite de mâncărimi. De obicei, aceste reacţii locale nu necesită tratament, exceptând situaţiile când apar infecţii (mai ales din cauza scărpinatului excesiv), potrivit specialiştilor citaţi de medicinenet.com.   O problemă mai serioasă este însă alergia la praful din casă, cunoscută şi ca alergia la acarieni Dacă nu prezentaţi o alergie la fecalele acarienilor, acesţia nu sunt atât de periculoşi. În caz contrar, inhalarea lor provoacă simptome precum respiraţie zgomotoasă, strănut, iritaţia ochilor, nas care curge. Acarienii din praful de casă pot fi responsabili pentru simptomele persistente de pe tot parcursul anului ale rinitei, conjunctivitei şi astmului alergic.

Cei mai mulți acarieni au dimensiuni mici (0,08-1,0 mm), însă se întâlnesc și exemplare relativ mari, de 10-20 mm în lungime.

După modul de hrană, acarienii sunt fitofagi și zoofagi. Majoritatea speciilor sunt forme libere, saprofage sau prădători. Saprofagii se hrănesc cu materia organică aflată în descompunere, contribuind la formarea humusulului în sol. Prădătorii vânează artropode mici, insecte sau alți acarieni sau consumă ouăle acestora.

Există mii de specii de acarieni, majoritatea măsurând mai puțin de 1 mm în lungime. Ca și alte arahnide corpurile lor sunt compuse din prosoma și abdomen, iar acarienii au patru perechi de picioare.

Începând cu ouălele, aceste arahnide se dezvoltă prin etape larvale și pupale înainte de maturizarea completă. Pot supraviețui pe uscat și în apă. Deși majoritatea acarienilor nu dăunează animalelor, unele specii sunt parazitare în natură.

Paraziți acarieni care atacă animalele gazdă pot provoca iritații severe ale pielii, cunoscute sub numele de raie. Acarieni de pasari sunt, de asemenea, deranjanti pentru păsările de curte, în timp ce acarienii de păianjeni sunt distructivi pentru culturi. Unele specii parazitare sunt mai periculoase decât altele, deoarece locuiesc în căile respiratorii ale gazdei lor. Alții, cum ar fi puricii, pot transfera boli periculoase.

Semnele acariene depind foarte mult de speciile de acarieni. Majoritatea acarienilor sunt greu de văzut clar fără microscop. Acarienii care se hrănesc pe  animale și pe oameni pot provoca iritații ale pielii. Cu toate acestea, există multe alte cauze pentru iritarea pielii, iar o consultatie medicala ar fi necesara pentru a determina cauza reală.

Acarienii sunt un grup divers de animale. Uni acarieni sunt pradatori și se vor hrăni cu alți acarieni. Alți acarieni se hrănesc cu plante și pot deveni dăunători agricoli. În cele din urmă, unii se hrănesc cu animale.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.