Niciun produs în coș.
Capusele sunt insecte parazite, din aceeasi clasa cu paianjenii, si se hranesc cu sangele corpului gazda (om, animal). Daca nu sunt depistate, pot sa reziste pana la cateva zile pe corpul gazda. Aceste insecte parazite pot fi factori de risc in boala Lyme si meningoencefalita, dar din fericire nu toate sunt infestate, astfel ca multe capuse nu transmit nicio boala. Ajunse pe corpul gazda, capusele prefera sa migreze spre zona axilara, inghinala sau la nivelul scalpului. Prin muscatura, acestea isi introduc capul sub piele si incep sa se hraneasca. Marimea lor creste pe masura ce se hranesc cu mai mult sange. Nu zboara si nu sar.
Gazda principala sunt rozatoarele mici, cainii, pisicile, dar accidental si omul. Animalele mari (intre care vaci, capre si oi) sunt gazde de hranire pentru capuse, dar nu au rol in supravietuirea virusului.
Infectiile la om apar in perioada cand capusele sunt foarte active (aprilie-noiembrie), direct prin intepatura (muscatura) sau indirect prin consumul de produse lactate nepasteurizate de la capre, oi, vaci (virusul se secreta in lapte). Alta modalitate de transmitere este cea verticala, mama – fat. Nu se transmite de la om la om.
Cum pot recunoaște o căpușă?
Căpușele sunt insecte fără aripi și posedă o singură regiune a corpului ovală care este relativ plată (cu excepția cazului în care sunt umplute cu sânge). Adulții și nimfele au opt picioare; larvele au doar șase picioare. Așa-numitul „cap” al unei căpușe include structuri implicate în hrănire, cunoscute împreună sub numele de „capitulum”. Piesele bucale sunt formate de palpi care permit căpușei să detecteze o gazdă care se apropie, chelicere, cu care decupează o deschidere în pielea gazdei și hipostom, care pătrunde în această deschidere. Hipostomul devine ancorat în carnea gazdei atunci când căpușa ia o masă de sânge. Capusele se deplaseaza cu ajutorul celor 4 perechi de membre ( in medie 24 m in 24 ore).
Cât de mari devin căpușele?
Sângele face ca o căpușă să crească în dimensiune. Acestea aspiră sângele direct în tractul său intestinal. Greutatea căpușei crește semnificativ în timpul procesului de hrănire cu sânge. Deoarece intestinul său este extensibil și constă din multe apendice, o căpușă complet satula poate cântări de până la 200 de ori greutatea inițială. Capusele sunt printre cei mari acarieni. Dimensiunea lor este cuprinsa intre 2 si 30 mm (in functie de specie si stadiu de viata).
Cât trăiesc căpușele?
Capusele pot supraviețui foarte mult timp doar cu o singură hrană. În condiții de testare în laborator, căpușele care au avut deja o masă de sânge pot trăi până la zece ani fără hrănire suplimentară. În mediul natural, căpușele pot trăi între trei și cinci ani cu o singură hrănire.