Cari de lemn (Anobium punctatum)

 • Regatul: Animalia
 • Clasă: Insecte
 • Ordin: Coleoptere
 • Familie: Ptinidae
 • Gen: Anobiu
 • Specia: Anobium punctatum

Identificare cari de lemn

Identificarea unei infestări cu cari de lemn poate fi o provocare, deoarece larvele carilor de lemn pot trece neobservate mulți ani în timp ce se hrănesc. Acesta este motivul pentru care cunoașterea semnelor carilor de lemn este la fel de importantă ca și capacitatea de a identifica gândacii/larvele in sine. Lemnul prăbușit, praful de lemn, găurile de ieșire și tunelurile din lemn pot indica o infestare activă cu cari de lemn.

Viermii de lemn sunt larvele gândacilor de lemn. In stadiul de larvă carile de lemn se hrănesc cu cherestea și lasă găuri minuscule pe suprafața lemnului. Viermii de lemn sunt de culoare albă sau galbenă, cu un cap mic maro. Ei folosesc cleștele negru din zona capului pentru a perfora lemnul.

Viermii de lemn au o lungime de aproximativ 6 mm. Ei se propulsează înainte prin lemn cu corpurile lor crestate. Când gândacul adult părăsește lemnul pentru a se împerechea, face găuri de ieșire mai mari.

Cel mai comun gândac care distruge lemnul este Anobium punctatum cunoscut sub numele de „carul de mobila”.

A scăpa de cari de lemn este esențial pentru sănătatea proprietății tale. O infestare activă de cari de lemn în proprietatea dumneavoastră este cauzată de larvele gândacilor de lemn care se hrănesc cu cheresteaua  proprietății dumneavoastră. Aceasta lasă o rețea de tuneluri care pot avea un impact semnificativ asupra integrității structurale.

Ciclul de viata al carilor de lemn

Cari de lemn au un ciclu de viață relativ lung pentru insecte. Infestările active cu viermi de lemn se pot întinde până la câțiva ani. Acest lucru se datorează timpului necesar viermilor de lemn pentru  a trece prin tunelul creat in lemn pentru a ajunge la suprafață. Gândacii de mobilă obișnuiți apar de obicei între aprilie și septembrie pentru a depune ouă proaspete.

Există patru etape în dezvoltarea unui car de lemn:

 • Ou – un ou minuscul este depus în fisurile și crăpăturile obiectelor din lemn, scândurilor de podea și a altor obiecte din cherestea de catre gândacii adulți. Aceste ouă sunt greu de observat de catre ochiul uman, motivul principal pentru care infestarea gândacului se răspândește atât de repede.
 • Larva – a doua etapă a dezvoltării lor are loc atunci când larvele eclozează. În această etapă, ei intra imediat in lemn, din nou, făcându-le foarte greu să fie văzuți de proprietarii casei. În această etapă, larva poate rămâne ascunsă în interiorul lemnului, făcând tuneluri și hrănindu-se timp de câțiva ani.
 • Pupa – cu cât larvele consumă mai mult, cu atât vor crește mai mari. Pe măsură ce larva crește în dimensiune, acestea devin cunoscute sub numele de pupa și sunt gata să iasă din lemn.
 • Car adult – in etapa finală de dezvoltare, gândacii adulți ies din lemn și creează găurile de zbor pe care le vezi pe suprafața lemnului.

Odată ce un car de lemn s-a dezvoltat în formă adultă, nu se hrănește și, în schimb, se reproduce. Când carul începe să se împerecheze, femela depune ouăle în crăpăturile sau găurile de ieșire vechi care au fost create în lemn. Ouăle care sunt produse vor cloci după trei săptămâni. Larva intră apoi în lemn și ciclul continuă.

Durata de viata a carului de lemn

Larvele de viermi de lemn petrec aproximativ 3 până la 4 ani sub suprafața lemnului, facandu-și drum prin lemnul netratat. În acest timp, dăunătorii vor crește încet în dimensiune.

Semne de infestare cu cari de lemn

Odată ce gândacii adulți au ieșit, ei vor lăsa găuri mici, rotunde/ovale pe suprafața lemnului. De asemenea, veți vedea în general grămezi de praf de lemn in apropierea gaurii de zbor

Ar trebui să fie tratați întotdeauna cari de lemn?

Cu cât veți lăsa mai mult infestarea cu cari de lemn, cu atât situatia se va inrautati. Problema cu cari  de lemn trebuie tratată cât mai curând posibil și, dacă este lăsată asa, ar putea provoca daune majore structurii casei tale.

Specii de cari de lemn

Viermii sunt de fapt larvele carilor. Există mai multe specii de cari de lemn. Unele sunt mai prolifice decât altele și fiecare are variații în ciclul de viață, cheresteaua preferată pe care o infestează și amploarea daunelor pe care le pot provoca. Carul de mobila este cel mai răspândit; cu toate acestea, scarabeu de casa si gandacul maro  infesteaza și cheresteaua. Cu timpul, aceste insecte vor reduce foarte mult rezistența lemnului pe care le infestează. Infestările rămân adesea nevăzute – deoarece daunele principale sunt cauzate în interiorul lemnului timp de câțiva ani înainte ca gândacii adulți să iasă prin găurile de  „ieșire” sau  „de zbor”.

 • Carul de mobila (Anobium punctatum)

Aspect:

Gândacul adult are 3 – 4 mm lungime.

 • Scarabeu de casa (Hylotrupes bajulus)

Aspect:

Gândacul adult masoara 7– 25 mm lungime.

Are culoare maro roșiatică cu o pată cenușie/albă pe fiecare parte.

Antene lungi curbate

 • Gandacul maro (Lyctus brunneus)

Aspect:

Gândacul adult masoara 4 – 7mm lungime si are o culoare roșu/maro.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.