Gandacul de faina (Tribolim destructor)
  • Britanie: Animalia
  • Încrengătura: Arthropoda
  • Clasă: Insecta
  • Ordin: Coleoptera
  • Familie: Tenebrionidae
  • Gen: Tribolium
  • Specii: Tribolium destructor, Tribolium castaneum, Tribolium Confusum

Adulții sunt de culoare maroniu închis și cu dimensiuni mari (lungime de 4,5 până la 5,7 mm, cea mai mare dintre speciile Tribolium ).

Ca și în cazul altor specii de Tribolium, ochiul la adulți este împărțit; 2 fațete de ochi largi în punctul cel mai îngust.

Larvele sunt tipice Tribolium, galben cu benzi intunecate.

Aripile anterioare sunt grele și piezoase, întâlnite de-a lungul liniei mediane a suprafeței dorsale; aripile membranoase, uneori lipsesc; parti bucale de muscat; torace bine dezvoltat; metamorfoza completă cu etapele de ovule, larve, pupă și adulți. De obicei, antene cu 11 segmente.

Gandacii de făină sunt insecte cosmopolite. Două dintre cele mai răspândite specii sunt gândacul de făină confuz, care se întâlnește frecvent în brutării și mori de făină, precum și gândacul de făină roșu. Ambele specii sunt dăunători serioși ai produselor din cereale, inclusiv făină, ovăz, orez. Alte produse care pot fi atacate sunt semințele, nuci, fructe uscate, condimente, ciocolată – chiar oase și alte produse de origine animală. Gandacii nu sunt rezistenti la frig, asa ca vor supravietui doar in conditii calde. Acestea sunt insecte active care vor căuta adapost dacă sunt deranjate și, deoarece sunt atât de mici, pot exploata cea mai mică crapatura. Ele sunt o problemă specială în mașinarii în care se acumulează reziduuri de cereale și alte produse alimentare.

Pot exista cinci generații pe an. Gandacul de faina depunep pana la 450 de ouă așezate individual cate 2-10 pe zi, în funcție de temperatură. Ouale sunt albe, lipicioase și devin rapid acoperite cu particule alimentare și alte resturi. La 22-27 ° C, acestea eclozeza în 6-14 zile. Larvele sunt albe cu galben și trec prin 5-11 naparliri înainte de a ajunge la o lungime totală de 5 mm. Acest proces durează 3-9 săptămâni. Pupele stau goale în același produs alimentar cu larvele. Ele sunt inițial de culoare albă, dar se inchid la culoare înainte de apariția adulților după 9-17 zile. Adulții se hrănesc cu aceeași hrană cu larvele și trăiesc timp de 15-20 de luni.

Particularitati:

  • Gandacul confuz de făină (Tribolium confusum)

Adulți sunt lungi, cu lungimea de 2,6-4,4 mm. Culoare: roșu-maro.

O creasta mica evidentiata deasupra fiecarui ochi.

  • Gandacul de faina rosu ( Tribolium castaneum ).

Adulți sunt lungii, cu lungimea de 2,3-4,4 mm.

Culoare: roșu-maro. Nu există nici o creastă deasupra ochilor.

  • Gandacul de faina negru (Tribolium destructor).

Adulți sunt lungi, 4,5-5,75 mm lungi.

Culoare, negru sau foarte maro inchis.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.