Gandacul oriental (Blatta orientalis)

 • Încrengătură: Arthropoda
 • Clasa: Insecta
 • Ordinul: Blattodea
 • Familie: Blattidae
 • Genul: Blatta
 • Specii: Blatta orientalis

Originea gândacului oriental, Blatta orientalis Linnaeus, este incertă, dar este considerată a fi din Africa sau sudul Rusiei. Este un dăunător major al gospodăriei în părți din nord-vestul, mijlocul-vest și sudul Statelor Unite. Este, de asemenea, uneori numit „gândacul negru” sau „gandacul de apă” datorită aspectului său negru întunecat și tendinței de a se adaposti în locuri umede.

Gandacul oriental are aproximativ 22-27 mm, maro închis până la negru. Masculul are aripi care acoperă 3/4 din corpul lor, iar femela are aripi foarte scurte (rudimentare). Aripile interioare se îndoaie ca un ventilator și sunt membranoase. Partea exterioară a aripii este îngustă și groasă. Capetele dintre o pereche de cerci îmbinate pot identifica masculul. Atât bărbații cât și femeile nu zboara.

Un gândac de sex feminin oriental produce o medie de opt capsule de oua pe viață. Fiecare capsulă de oua sau ooteca conține aproximativ 16 ouă care sunt aliniate vertical, două câte două. Capsula de ou poate fi transportată de la 12 ore la cinci zile și apoi depozitată într-un mediu călduros protejat, unde produsele alimentare sunt disponibile imediat. Perioada de incubație pentru gândacul oriental este de aproximativ 42 până la 81 de zile. Femela nu oferă asistență tinerilor. Nimfii trec prin șapte stadii înainte de a deveni adulți, ceea ce durează aproximativ un an. Un adult Blatta orientalis poate trăi între 34 și 180 de zile, iar imperecherea are loc în orice anotimp.

Blatta orientalis poate locui în zone calde, umede, umbroase, în apropierea pământului sau în orice zonă care conține reziduuri naturale. De multe ori, acesta va căuta refugiu în interior atunci când survine o scădere a temperaturii, dar este totuși destul de tolerabil pentru vremea mai rece. Zonele cele mai comune pentru a găsi gandacul oriental sunt subsoluri, spații cu crapaturi, zone între sol și fundație, sub trotuare, în canale, în canale de scurgere, sub chiuvete sau în orice altă zonă umedă și rece din casă. Gandacii se deplasează prin structura de pe conductele de apă caldă. În afara casei, se aduna uneori în apropierea sau sub cutii de gunoi. Specia tinde să fie sezonieră, adulții aparând în primăvară și vară. Când se produce un număr mare de larve, supraaglomerarea poate duce la migrația în masă a speciilor de gandaci, cum ar fi gândacul german  (Blattella germanica), gândacul american (Periplaneta americana) și gandacul oriental (Bllata orientalis).

Gandacul oriental este adesea gasit hranindu-se cu gunoaie sau materie organica descompusa si va manca aproape orice. O dietă bogată în amidon este preferată.

Gandacul oriental depozitează adesea ootecile în fisuri și pot fi foarte greu de tratat cu insecticide sau până în momentul în care nimfele ies din ooteci.

O barieră chimică în jurul perimetrului casei, împreună cu insecticidele aplicate în locații specifice din interior, va ajuta la controlul gandacului oriental . Cu toate acestea, se pot produce diluari rapide ale insecticidelor deoarece gandacii orientali preferă să se odihnească pe suprafețe umede.

Următoarele sunt câteva sfaturi care pot ajuta managementul gandacului oriental în și în jurul casei.

 • Exteriorul ușilor, ferestrelor, orificiilor de țevi și a orificiilor de uscare trebuie tratate cu un insecticid rezidual bun.
 • Orice scurgeri în instalațiile de apă sa fie reparate și toate încăperile umede trebuie ventilate.
 • Fisurile din structură trebuie să fie reparate la nivelul solului.
 • Putrefactia frunzelor și a materiei organice ar trebui eliminată din ferestre și uși.
 • Tomberoanele de gunoi trebuie ținute în afara habitatelor umede.
ro_RORomanian

Niciun produs în coș.