Musculita de canalizare (Clogmia albipunctata)

  • Regatul: Animalia
  • Increngatura: Artropod
  • Clasa: Insecta
  • Ordin: Diptere
  • Familia: Psychodidae
  • Gen: Clogmia
  • Specii: Albipunctata

Musculitele de canalizare sunt insecte din ordinul Diptera, care au o singură pereche de aripi. Sunt foarte mici și aripile nu se pliază bine peste spate atunci când nu zboară, dar ies puțin în lateral, ca aripile unei molii. Musculitele de canalizare tind să fie nocturne, așa că cel mai probabil este să le vezi noaptea, deși sunt atrase și de sursele de lumină. Musculitele de canalizare nu sunt zburătoare grozave și nu zboară în linii drepte. De cele mai multe ori petrec mai mult timp mișcându-se de-a lungul suprafețelor.

Habitat:

Musculitele de canalizare sunt comune în zonele umede acoperite cu material organic încărcat cu nutrienți. După cum sugerează și numele, se găsesc în case și canale de scurgere. De asemenea, pot fi găsite lângă buștenii în descompunere și grămezile de compost.

Dietă:

Musculitele de canalizare se hrănesc cu materie organică și ape uzate.

Ciclul de viață

Ouăle sunt depuse în mase neregulate aproape oriunde se găsesc materiale organice în descompunere. Ouăle musculitelor de canalizare eclozează în larve albe, aproape translucide. Se știe că aceste larve supraviețuiesc schimbărilor dramatice de temperatură și nivelurilor scăzute de oxigen. În condiții favorabile, musculitele pot trece printr-o generație intre una si trei saptamani.

Larvele

De obicei, nu se vad niciodată larvele musculitelor de canalizare, deoarece larvele sunt situate într-o pelicula gelatinoasă din interiorul canalelor de scurgere. Cu toate acestea, uneori, atunci când scurgerile sunt demontate, larvele pot fi găsite în film. În număr mic, larvele sunt considerate benefice deoarece descompun materialele care provoacă înfundarea scurgerilor. Au fălci extrem de puternice și sunt capabile să taie prin straturile de grasime. Larvele musculitei de canalizare nu sunt mai lungi de 4 până la 10 mm când sunt pe deplin mature, cu o bandă întunecată pe zona dorsală. Larvele nu au ochi și sunt fără picioare. La un capăt al larvei, există un tub de respirație întunecat folosit pentru a se extinde din peliculă si pentru a obține aer.

Adulti

După ce larvele se maturizează si trec prin stadiul de pupa se vor odihni până când devin adulți. Adultul este singurul stadiu al vieții observat de obicei. Musculitele adulte de canalizare trăiesc de obicei aproximativ două săptămâni, dar adulții nou apăruti le înlocuiesc rapid. Când se află în repaus, musculitele de canalizare își pliază aripile peste corp într-un mod caracteristic asemănător acoperișului.

Sunt musculitele de canalizare dăunătoare?

În cea mai mare parte, musculitele de canalizare nu sunt periculoase și nu sunt dăunătoare. A avea musculite de canalizare în in casa nu înseamnă că scurgerile sunt murdare sau bucătăria, baia sau alte zone sunt necurate. Sunt insecte oportuniste, pot intra și pot găsi orice zonă umedă pentru a-și depune ouăle și a se reproduce.

Cum să scapi de musculitele de canalizare?

Cel mai bun mod de a scăpa de musculitele de canalizare este de a le împiedica să găsească materie organică în canalele de scurgere în care să se cuibărească. Acest lucru înseamnă de fapt găsirea locului în care alimentele sau materiile organice au început să se adune și trebuie să se îndepărteze fizic orice potențial al înfundări cu material. Detergenții de curățare nu s-au dovedit a fi eficienți în a scăpa de musculitele de canalizare. Durata lor de viață ca adult este de doar aproximativ 20 de zile și fără un loc unde să se înmulțească sau să depună ouă, nu își va continua infestarea.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.