Omida paroasa (Hyphantria cunea)
108980
Raupe des weißen Bärenspinners (Hyphantria cunea)
  • Regnul: Animalia
  • Încrengătura: Artropode
  • Clasa: Insecta
  • Ordine: Lepidoptera
  • Familia: Arctiidae
  • Genul: Hyphantria
  • Specii: H. cunea

Omizile sunt larve care fac parte din ordinul Lepidoptera ( ordin care cuprinde si fluturii sau moliile). Majoritatea exemplarelor sunt erbivore, dar sunt si cateva specii insectivore.

Originea etimologica a cuvantului “omida” isi are radacinile in secolul XVI din cuvantul englez catirpeller sau cuvantul francez catepelose. Traducerea din latina este cattus care inseamna pisica si pilosus care inseamna paros.

Dupa cum toata lumea stie marea majoritate a omizilor traiesc in pomi si se hranesc cu frunze. In afara de frunze unele specii se hranesc cu insecte.

Avand in vedere apetitul urias care se regaseste in pagubele pe care le lasa in urma, daca au hrana din abundenta omizile cresc destul de repede si naparlesc de mai multe ori in acest timp.

Omizile sunt intalnite in diferite marimi, forme si culori in functie de zona in care le vom cauta. Marimea lor variaza de la 1 mm la 10 cm. Corpul lor este lung si moale si este format din “straturi” inelare pe care intalnim o pereche de picioare.

Unele omizi au parul mai lung sperand ca astfel sa se apere de pradatori, dar unele pasari (unele zburatoare si gaini, curcani si alte animale domestice) le prefera chiar asa paroase pentru continutul ridicat de proteine.

Alte omide au glande cu venin si sunt toxice. Acestea pot fi recunoscute avand culori distincte, mai vii, precum rosu, glben, negru etc. Pentru protectie unele specii “colaboreaza” cu furnicile dandu-le in schimb hrana.

Omizile provoaca daune economice prin consumul de frunze. Sunt specii care afecteaza terenurile agricole si produc pierderi enorme. Ele au fost tinta de combatere a oamenilor prin utilizarea de pesticide, dar in timp multe specii au devenit rezistente la pesticide.

Plantele au evoluat pana si ele producand toxine si mecanisme de rezistenta, precum tepi sau fire de par, pentru a nu fi mancate de omizi.

Unele omizi sunt folosite in industrie. Industria de matase se bazeaza pe viermii de matase omizi.

Ca si reproducere am putea spune ca omida se reproduce.

Din specii de omizi/larve ies fluturi, albine, furnici sau viespi, dar si alte omizi.

Fluturii, de exemplu, depun oua, din oua ies omizile care cresc pana la stadiul de larva, din larve ies fluturii si ciclul se reia.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.