Plosnita cerealelor, Gandacul puturos (Halyomorpha Halys)

  • Regnul: Animalia
  • Încrengătură: Arthropoda
  • Clasa: Insecta
  • Comanda: Hemiptera
  • Familie: Pentatomidae
  • Genul: Halyomorpha
  • Specii: H. Halys

Plosnita cerealelor nativa din Asia de Est, este o specie invazivă care a fost detectata pentru prima oara in Europa in anul 2004. Este foarte polifagă, dăunătoare numeroaselor culturi.

Halyomorpha halys este un dăunător polifag care atacă mai mult de 100 de specii de plante,

în principal pomi fructiferi și arbusti ornamentali, dar și culturi de câmp.

Ouăle sunt eliptice (1,6 x 1,3 mm) și colorate verde deschis. Ele sunt atașate una lângă alta în

grupuri de 20 până la 30 de pe partea inferioară a frunzelor . Există cinci stadii de dezvoltare. Ele

variază de la 2,4 mm la primul stadiu până la 12 mm în lungime la ultimul stadiu. Ochii roșii

caracterizează etapele imature. Abdomenul este roșu-gălbui în prima stareb și se transformă treptat în alburiu cu pete roșiatice în ultimele stadii. Partea dorsala a nimfei  este blindata cu spini, iar tibiile de la al treilea la a al cincea stadiu nimfal au o dunga albă. Adulții au o lungime de aproximativ 17 mm și sunt, în general, de culoare maronie.

Caracteristicile distinctive găsite pe adulti plosnitei cerealelor  includ benzi mai deschise pe antene și benzi mai întunecate pe partea membranoasă care se suprapune în spatele aripilor. Eleau, de asemenea, pete pe cap si pe partea dorsala formate din puncte de culoare gălbui sau de culoare albă.

Glandele parfumate sunt situate pe suprafața dorsală a abdomenului și pe partea inferioară a toracelui. Acestea sunt acele glande care sunt responsabile pentru producerea mirosului picant care caracterizeaza plosnita cerealelor.

În timpul verii, femelele depun oua (50-400 de ouă, grupate în grupuri de 20-30) pe partea inferioară a frunzele. Plosnita cerealelor are un prag minim ridicat pentru dezvoltare (peste 14 ° C).

Plosnita este un fluturaș puternic care se poate muta de la gazdă la gazdă în timpul creșterii

sezonului de crestere a plantelor. Pe distanțe mari, dăunătorul poate fi răspândit prin comercializarea plantelor gazdă, dar și princirculația mărfurilor sau a vehiculelor.

Ca și alte alte insecte, plosnita cerealelor  se hrănește prin sugerea sucurilor din plante. Adulții se hrănesc în general cu fructe, în timp ce nimfele se hrănesc cu frunze, tulpini și fructe. Cele mai importante daune ale recoltei rezultă din hrănirea insectelor cu fructe și cu semințe de leguminoasel (de exemplu fasole și soia). Hranirile cu fructe sunt caracterizate de leziuni mici (diametrul de 3 mm) care pot deveni apoi necrotice cu pete, caneluri si decolorari maronii.

În plus față de daunele plantelor, plosnita poate provoca disconfort pentru oameni, deoarece la sfârșitul anului toamna, adulții se pot strange în clădiri și case (pe pereți, pe cadre de ferestre și uși) căutând locuri pentru a trece perioada de iarnă. Atunci când sunt deranjați sau zdrobiți, aceștia eliberează un miros neplacut si de lunga durata.