
- Regn: Animalia
- Încrengătură: Chordata
- Clasă: Aves
- Ordin: Columbiformes
- Familie: Columbidae
- Gen: Columba
- Specie: Columba Livia
Există multe motive pentru care putem spune că porumbeii sunt păsări deosebite. Atât masculul, cât și femela, dupa reproducere au grijă de pui. Acestia au abilitatea de a zbura la altitudini de peste 1500 metri, iar viteza maximă pe care o ating este cuprinsă între 80 și 110 kilometri pe oră. Porumbeii domestici trăiesc între 10 și 15 ani. În sălbăticie, porumbeii trăiesc până la 10 ani, iar dacă sunt domesticiți pot ajunge până la vârsta de 25 de ani. Aceste păsări pot atinge maturitatea sexuală la 5 luni. Porumbeii sunt păsări granivore, iar alimentația lor este bazată pe cereale și semințe. Porumbeii pot beneficia și de verdeață proaspătă, fructe de pădure și ocazional insecte. Trăiesc în perechi și își construiesc cuiburile din crenguțe. În cuib femelele depun ouă și le clocesc timp de 18 zile. Puii nou născuți sunt hrăniți cu un lichid alb, secretat de gușa porumbeilor. Porumbeii văd în culori. Aceștia pot percepe lumina ultravioletă și au o memorie vizuală foarte bună, astfel ei recunosc locurile pe unde au mai fost chiar și la câțiva ani distanță. Porumbeii au auzul foarte bine dezvoltat. Ei pot detecta sunetele de la o distanță mai mare decât o face omul.
Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme create de porumbei:
- Porumbeii (si gainatul de porumbei) pot afecta imaginea unei afaceri sau întreprinderi comerciale, deoarece lasă o impresie proastă.
- Resturile adunate de la stolurile de porumbei care se odihnesc pot provoca daune prin blocarea jgheaburilor și a scurgerilor.
- Porumbeii care se adăpostesc adesea provoacă daune mari unităților de aer condiționat
- Excrementele creează suprafețe periculoase care duc la alunecare și cădere
- Bacteriile, agenții fungici și ectoparaziții găsiți în excrementele de porumbei pot prezenta un risc pentru sănătate.
- Excrementele de porumbei pot conține boli, cum ar fi criptococoza, histoplasmoza și psitacoza, care pot îmbolnăvi oamenii.
- Porumbei pot purta alți dăunători, cum ar fi purici, căpușe, păduchi și acarieni care pot purta alte boli sau pot îmbolnăvi oamenii.
- Excrementele porumbeilor, pe lângă faptul că sunt dezgustătoare, atrag mulţi dăunători: şoareci, şobolani, muşte. Deoarece sunt foarte acide (conțin acid nitric), fecalele vor păta şi chiar eroda suprafeţele atinse. La nivelul teraselor şi a balcoanelor, aciditatea excrementelor poate distruge mobilierul. De asemenea, poate produce pagube semnificative autoturismului, deoarece atacă vopseaua iremediabil. De asemenea, porumbeii au obiceiul de a ciuguli din tencuiala casei, care conține substanțe benefice lor, provocând şi pagube estetice.
Porumbeii sunt cel mai comun tip de păsări dăunătoare și provoacă o varietate de probleme la toate tipurile de clădiri, de la aeroporturi la unități de producție, la centrale electrice și acoperișurile magazinelor, birourilor și caselor. Deoarece excrementele de porumbei conțin acid uric, care este foarte coroziv, porumbeii pot provoca multe daune într-o perioadă scurtă de timp. Porumbeii sălbatici sunt responsabili pentru pagube uriase în fiecare an în zonele urbane.
Sunt câteva metode prin care se pot alunga porumbeii din zona dumneavoastra:
- Montarea de benzi cu țepi. Este o soluție umană de control al păsărilor și, de asemenea, foarte eficientă. Acest echipament poate fi instalat pe orice suprafață liniară, unde porumbeii și alte păsări se pot cuibări. Sunt rezistente şi câţiva ani nu veţi avea probleme.
- Repelent anti-păsări, o soluţie vâscoasă, nelipicioasă, care face aproape imposibilă staţionarea păsărilor pe suprafeţele tratate.
- Plasa specială de păsări pentru sigilarea golurilor de pătrundere.
- Aparatele cu ultrasunete. Acestea redau trilurile pasarilor pradatoare precum soimul, vulturul si bufnita, creand o „perdea” fonică atât de deranjantă, încât porumbeii vor evita zona afectată.
Dacă aveți deja un stol de porumbei pe proprietatea dumneavoastra, prima linie de apărare, ca și în cazul tuturor păsărilor dăunătoare, este îndepărtarea tuturor surselor de hrană și apă.