Soarecele de camp comun (Microtus Arvalis)

  • Regnul: Animalia
  • Încrengătura: Chordata
  • Clasa: Mammalia
  • Ordin: Rodentia
  • Familie: Cricetidae
  • Genul: Microtus
  • Subgen: Microtus
  • Specii: M. arvalis

Soarecele de camp, trăiește mai ales în pășuni perene. Aceste animale vegetariene formează colonii și construiesc sisteme de pasaje subterane până la o adâncime de 50 cm. Corpurile animalelor au tendința de a fi bătătorite și căzute, cu un cap lat și urechi mici. Lungimea corpului este de aprox. 9 până la 10 cm, lungimea cozii aprox. 4 cm. Culoarea parului variază foarte mult, de obicei galben-maroniu sau galben-gri, tinzând spre gri deschis pe partea inferioară. Femelele au 3-7 gestatii de 3-9 tineri pe an. Datorită nivelului lor ridicat de fecunditate, aceste animale au tendința de focare de reproducere în masă, așa-numitele „ani de șoareci”. Ei locuiesc în aer liber ca regulă, dar uneori caută adăpost temporar în tarabe, hambare, spatii construite, case în timpul iernii.

Mai presus de toate, în anii de reproducere în masă, soarecele comun poate provoca daune importante culturilor prin hrănirea pe părți verzi de plante, rădăcini și tuberculi, semințe, rădăcini, bulbi și coajă de copac.