Sobolanul Cenusiu (Ratus Norvegicus)

  • Regn: Animalia
  • Încrengătură: Chordata
  • Subîncrengătură: Vertebratelor
  • Clasa: Mammalia
  • Ordin: Rodentia
  • Familie: Muridae
  • Subfamilie: murinae
  • Genul: Rattus
  • Specie: R. Norvegicus

Șobolanul brun este cea mai frecventa specie de șobolani din această zonă. Denumirile comune pentru animal reflectă preferința sa pentru apă, șobolanul canalului. Se găsește în jurul șanțurilor, râurilor, canalelor și cursurilor de apa, de unde intră în sistemele de canalizare și se apropie de oameni. Animalele sunt observate, de asemenea, în locuri mai uscate, cum ar fi tomberoane de gunoi, grajduri de animale și structuri de depozitare a cerealelor. Corpurile lor sunt joase si mari, lungimea corpului, ajungând la 26 cm. Coada este întotdeauna mai scurtă decât corpul și poate ajunge la 20 cm. Blana este de culoare gri-brun până la maro roșiatic pe partea superioară și este gri deschis până la albicioasă pe partea inferioară. Șobolanii bruni au două sau trei gestatii, dand nastere la aproximativ 8 pui la fiecare gestatiei. Șobolanul brun trăiește în ambalaje și este bine cunoscut pentru inteligența și neîncrederea sa.

Șobolanul brun este un omnivor care provoacă daune prin hrănirea cu alimente și furaje și prin contaminarea cu fecale și urină. Ei cauzează, de asemenea, pagube materiale considerabile prin roadere. În cele din urmă, șobolanii sunt cei mai de tenut  transmitatori de boli la oameni și la animale domestice, cum ar fi ciumă, holeră, trichinoză, boala copilariei etc.