Sobolanul negru (Rattus Rattus)

  • Regnul: Animalia
  • Încrengătura: Chordata
  • Clasa: Mammalia
  • Ordin: Rodentia
  • Familie: Muridae
  • Genul: Rattus
  • Specie: R. Rattus

Șobolanul negru preferă locuri calde și uscate, cum ar fi depozitele și mansardele. Aceste animale au abilitati de alpiniști, își folosesc cozile pentru sprijin și echilibru. Blana este maro-negru și, spre deosebire de șobolanul brun, corpul tinde să fie mic și subțire. Șobolanii negri ating o lungime a corpului de 16-20 cm. Coada este întotdeauna mai lungă decât corpul, ajungând la aprox. 19 până la 25 de cm. Șobolanul negru are un cap ascuțit, cu ochi și urechi foarte mari. În general, preferă alimentele vegetale. Femelele au 1-2 gestatii pe an dand nastere in medie la 5-8 pui.

Șobolanul brun este un omnivor care provoacă daune prin hrănirea cu alimente și furaje și prin contaminarea cu fecale și urină. Ei cauzează, de asemenea, pagube materiale considerabile prin roadere. În cele din urmă, șobolanii sunt cei mai de tenut  transmitatori de boli la oameni și la animale domestice, cum ar fi ciumă, holeră, trichinoză, boala copilariei etc.