Țânțarul tigru asiatic (Aedes albopictus)

  • Regn: Animalia
  • Încrengătură: Arthropoda
  • Clasă: Insecta
  • Ordin: Diptera
  • Familie:  Culicidae
  • Gen:  Aedes
  • Specie:  A. Albopictus

Ce este un țânțar tigru asiatic?

Țânțarii tigru asiatici, cunoscuți și sub denumirea de țânțari de pădure, sunt o specie exotică care își primește numele de „tigru” de la dunga albă unică de pe centrul capului și de pe spate. Originară din Asia de Sud-Est, această insectă care mușcă în timpul zilei poate transmite boli dăunătoare precum encefalita ecvină de est (EEE), virusul Zika, virusul West Nile, Chikungunya și Febra Dengue.

Descriere

Tantarii tigru asiatici sunt negri, cu semne albe argintii. Cel mai bun mod de a identifica această specie este prin dunga unică mediană alb-argintie de la cap în jos în centrul spatelui, precum și picioarele în dungi albe și negre. Ca și în cazul tuturor speciilor de țânțari, antenele masculilor în comparație cu femelele sunt vizibil mai stufoase și conțin receptori auditivi pentru a detecta bâzâitul caracteristic femelei. Femelele adulte au aproximativ 1/4 de inch lungime. Țânțarii tigru asiatici au semne foarte distinctive și sunt ușor de identificat chiar și de către un observator ocazional. Vor mușca la fel de des în timpul zilei, ca în apropiere de zori sau amurg. Acesti țânțari își depun ouăle în aproape orice tip de recipient natural sau artificial care va reține apă. Țânțarii tigru asiatici au o rază de zbor limitată și sunt cel mai des întâlniti în apropierea habitatului lor de reproducere. Puteți găsi larve de țânțari în recipiente artificiale, cum ar fi anvelope, ghivece de flori, găleți, recipiente de gunoi, iazuri ornamentale, băi de păsări, vase pentru adăparea animalelor, jgheaburi înfundate, căni și cutii abandonate. Dezvoltarea larvelor de țânțari pot avea loc și în recipiente naturale, cum ar fi găurile copacilor și axilele frunzelor. Țânțarii tigru asiatici își pot împărtăși habitatele de reproducere cu alte specii de țânțari. În climatul temperat, cum este al noastru, acest țânțar iernează în stadiul de ou.

Un țânțar tigru asiatic poate depune până la 500 de ouă în timpul vieții. Adulții nu zboară foarte departe, la mai puțin de 200 de metri, așa că se găsesc de obicei în apropierea zonei lor de reproducere.

Această specie trece prin patru etape de viață: ou, larvă, pupă și adult. Ouăle de țânțar tigru asiatic eclozează în larve când ploaia le acoperă cu apă primăvara și vara. Larvele se transformă în adulți în doar două săptămâni în condiții ideale. Un țânțar tigru adult trăiește aproximativ trei săptămâni.

Semne ale unei infestări

Semnele activității țânțarilor includ bâzâitul femelelor și prezența mușcăturilor lor pe piele, la care oamenii au diverse reacții, de la iritare ușoară la inflamație intensă și umflare. Un alt semn al unei probleme cu țânțari ar fi prezența țânțarilor imaturi în apa stătătoare.

Sfaturi de prevenire a țânțarilor tigru asiatic

Scurgeți zonele de apă stătătoare sau tratați cu un larvacid pentru țânțari.

Păstrați iarba tăiată scurt și eliminați vegetația densă, care servește drept locuri de odihnă pentru țânțarii adulți.

Instalați plase de tantari la uși și ferestre pentru a ține țânțarii afara.

Folosiți un agent de respingere a insectelor pe pielea expusă și pe haine subțiri când sunteți afară.

Când vremea vă permite, purtați imbracaminte cu maneca lunga, pantaloni lungi și șosete.

Dacă se suspectează o infestare cu țânțarii tigru asiatici, trebuie chemat un profesionist autorizat în controlul dăunătorilor pentru a evalua problema și a recomanda o metodă de tratament.

ro_RORomanian

Niciun produs în coș.